گفتگو با نیما انصاری و یاشار سعیدی
از اعضای دبیرخانه دفتر دفاع از حقوق پناهندگی
در خصوص اخراج بیست پناهجو از ترکیه به ایران

دفتر دفاع از حقوق پناهندگی: دفتر پناهندگی حزب طی یک اطلاعیه، خبر از دستگیری 20 پناهجو در مسیر حکاری به وان و دیپورت فوری آنها به ایران داده است. بنابر گزارش شاهدان عینی ای که این پناهجویان را قبل از دیپوت دیده اند، مواردی از شکنجه و ضرب و شتم هم بر صورت این پناهجویان دیده شده است. دیپورت این پناهجویان بدون بررسی دلایل پناهندگی و پروسه قانونی درخواست پناهندگی صورت گرفته است. ماجرا از چه قرار است؟ از نظر حقوقی چگونه ميتوان موضوع را دنبال گرفت؟

نیما انصاری: همانطور که در اطلاعیه دفتر پناهندگی حزب اتحاد کمونیسم کارگری قید شده است، روز پنج شنبه برابر با چهاردهم ماه مه، در مسير جاده شهری حکارى به وان، تعداد بيست نفر پناهجو که از کشورهاى ايران ، افغانستان و پاکستان خود را به ترکیه رسانده بودند، توسط ژاندارمرى دستگير و به شعبه خارجى فرماندارى شهر وان انتقال داده میشوند. متاسفانه اين بيست نفر توسط ژندارمرى و پليس ترکيه مورد شکنجه و اذيت و آزار قرار گرفته اند و بنا بر گزارش شاهدان عینی آثار ضرب و شتم و شکنجه بر روى سر و صورت پناهندگان هنگام سوار کردن آنها به ماشين پليس جهت ديپورت به ايران ديده شده است. ما با کمک وکلائی که در ارتباط نزدیک هستیم٬ مشغول بررسی حقوقی این اقدام و تهیه سند حقوقی اعتراضی در این باره هستیم. دولت ترکیه از امضا کنندگان و متعهدین به مفاد کنوانسیون ژنو در امور پناهندگان مصوب سال 1951 میباشد. از طرفی دولت ترکیه در سال 2004، بخشنامه ای را به تمام فرمانداریهای شهرهای مختلف ابلاغ داشته که به موجب آن هر شخصی که به عنوان پناهجو وارد خاک ترکیه شود باید پس از تشکیل پرونده در "شعبه خارجی پلیس "، به دفاتر سازمان ملل معرفی گردد تا پروسه درخواست پناهندگیش مورد برسی قرار گیرد. پلیس و فرمانداری وان، ضمن ارتکاب به این عمل غیر انسانی از قوانین دولت خودشان هم تخطی کرده اند. دفتر پناهندگی حزب ضمن محکومیت قاطع این اقدام، نهایت تلاشش را برای پیگیری این مسئله از نظر حقوقی در داخل و خارج از ترکیه خواهد کرد. موارد دیگری هم وجود دارد که پس از تکمیل پرونده و نظر نهایی وکلای همکار در خصوص این پرونده را به اطلاع عموم خواهیم رساند . هدف ما اينست که مانع شويم چنين اقداماتى مجددا صورت گيرد.

دفتر دفاع از حقوق پناهندگی: بدون تردید در قلمرو قانونى و حقوقى نيز بايد تلاش کرد و مانع ايجاد کرد. دفتر پناهندگی حزب در این خصوص اطلاعیه صادر کرده است. چه اقدامات دیگری در دستور کار خود قرار داده اید؟

یاشار سعیدی: مسئله اخراج پناهجویان یک معضل اساسی است که ما در نواحی موسوم به "کشورهای هم مرز با ایران" به کرات با آن مواجه بوده ایم. کشورهائی همچون پاکستان، آذربایجان و ترکیه و حتى اردن از زمره این کشورها میباشند. دو روز پیش ما شاهد دیپورت بیست پناهجو در شهر وان بودیم. دفتر دفاع از حقوق پناهندگی اطلاعیه ای در این خصوص صادر کرد تا همگان را در جریان این اقدام غیر انسانی قرار دهد. همانگونه که در اطلاعیه اشاره کرده ایم، براساس قوانین و اصول نیم بند خودشان، دلایل پناهجوئی این انسانها میبایستی مورد بررسی قرار میگرفت. اما پلیس با دستور مستقیم فرمانداری "وان" اقدام به دیپورت این پناهجویان کرده اند که فعلا از سرنوشتشان خبری در دست نمیباشد. متاسفانه، سرعت عمل نیروهای امنیتی ترکیه در اخراج این پناهجویان (اخراج در فاصله یک روز پس از دستگیری) و دیر مطلع شدن ما، مجال هر گونه اقدام بازدارنده را سلب کرد. سیاست ما در قبال این عمل روشن است؛ ما ضمن محکومیت شدید این اقدام به افشاگری خواهیم پرداخت. اهداف اصلی سیاستمان انعکاس وسیع این اقدام پلیس و فرمانداری "وان"، بررسی مسئله توسط مراجع حقوقى از طریق روابطمان و جلوگیری از وقوع اقدامات مشابه است. ما این عمل را غیر انسانی میدانیم و در مقابل آن خواهیم ایستاد. ما این اقدام شنیع پلیس و فرمانداری "وان" را در سطحی گسترده پیگیری میکنیم و از هم اکنون قدم هائی نیز برداشته ایم. دفتر پناهندگی حزب، در اولین اقدام با ارسال وسیع اطلاعیه ترکی زبان دفتر در این خصوص به نهادها و جریانات مدافع حقوق بشر در ترکیه، سعی در انتشار خبر این واقعه داشت. همچنین  با ارتباط با وکلای نزدیک به دفتر و با استناد به مدارک و شواهد موجود، در حال تهیه یک سند حقوقی کامل از این اقدام جهت ارسال به نهادهای بین المللی مدافع حقوق انسان در ترکیه و خارج ترکيه میباشیم. ما تلاش خواهیم کرد تا با ارتباطاتی که با نهادهای حقوق بشری درترکیه داریم، این عمل غیر انسانی پلیس و استانداری "وان" را تبدیل به سندی جهت کسب حمایت افکارعمومی از پناهجویان و عقب راندن سیاستهای ارتجاعی دولت ترکیه کنیم. نتایج و گزارش اقدامات دفتر را به اطلاع عموم خواهیم رساند. *